testament

 

De notaris legt de uiterste wil van de erflater vast in een notariële akte: het testament. De notaris adviseert de cliënt ( de testateur) daarbij omtrent mogelijke bepalingen in zijn situatie. Het wijzigen van een testament is op ieder moment mogelijk door het maken van een nieuw testament. Elke wijziging of herroeping van een bestaand testament moet ook weer via een notaris geregeld worden.

Testamentenregister
Hoe weet je nu of er een testament is gemaakt? Hiervoor is het Testamentenregister bij het Parket van de Procureur Generaal bij het Ministerie van Justitie en Politie in het leven geroepen. Het Testamentenregister houdt bij door welke persoon op welke datum en voor welke notaris een testament is gemaakt. De notaris geeft dit op. De inhoud van het testament is daar niet bekend.

Iedereen heeft na het overlijden van een erflater toegang tot het Testamentenregister bij het Parket van de Procureur Generaal van het Ministerie van Justitie en Politie. De meest logische weg om te achterhalen of de overledene een testament heeft gemaakt, is echter een willekeurige notaris hiervoor te raadplegen.

Verklaring van erfrecht.
Een verklaring van erfrecht is een door een notaris opgemaakte verklaring waarin staat vermeld wie de erfgenamen zijn. De notaris maakt deze verklaring aan de hand van door hem te verzamelen gegevens. Daartoe behoort in elk geval het bericht van het Testamentenregister of er wel of geen testament is. Daarnaast raadpleegt de notaris altijd het bevolkingsregister van de Burgerlijke Stand.
 

 
logo notaris vereniging