Vraag & Antwoord

 

*Hoe weet je nu of er een testament is gemaakt?                                                                

Hiervoor is het Testamentenregister bij het Parket van de Procureur Generaal bij het Ministerie van Justitie en Politie in het leven geroepen. Het Testamentenregister houdt bij door welke persoon op welke datum en voor welke notaris een testament is gemaakt. De notaris geeft dit op. De inhoud van het testament is daar niet bekend.

Iedereen heeft na het overlijden van een erflater toegang tot het Testamentenregister bij het Parket van de Procureur Generaal van het Ministerie van Justitie en Politie. Any notaris kan voor u zo een onderzoek laten verrichten, waarna hij overgaat tot het opmaken van een Verklaring van Erfrecht.

* Kunnen buitenlanders grond kopen in Suriname?             

Indien het eigendomsgrond betreft is het antwoord "ja". Indien het verkrijging van het grondhuurrecht of erfpachtsrecht is op Domeingrond d.w.z. grond dat nog eigendom is van de Staat, dan is het antwoord "nee". Alleen ingezetene Surinamers kunnen dat verkrijgen. Hieronder vallen ook Surinaamse rechtspersonen.

*Welke documenten moeten bij een verkoop en koop transactie overlegd worden?             

De navolgende bescheiden zullen aan de notaris overlegd moeten worden bij verkoop en koop van onroerend goed:         

- Bewijs van eigendom (transportakte oftewel notariele akte van overdracht c.q. beschikking);                                                                                                                                    

-Originele perceelkaart;                          

- Uittreksel & Nationaliteitsverklaring (CBB) verkoper(s) en koper(s); Indien verkoper niet-ingezetene : een uitgebreid uittreksel van de Gemeente met historische gegevens omtrent zijn burgerlijke staat .

- fotokopie paspoort icm rijbewijs of identiteitskaart verkoper(s) en koper(s)

- fotokopie Familieboekje verkoper;

- Taxatierapport (niet ouder dan 1jaar);

- kwitantie laatst betaalde grondhuurvergoeding c.q. canon aan de Staat (bij domeingrond transacties);

Indien het verkoop van boedelpercelen of percelen op naam van rechtspersonen betreft, zullen er meerdere documenten dan de bovenstaande overlegd moeten worden. Daarvoor kunt u zich wenden tot de notaris of notarieel jurist van het kantoor.

* Wat is het verschil tussen grondhuur en eigendom?

Grondhuur (art 14 Decreet Uitgifte domeingrond) is een zakelijk recht om het vrije genot te hebben van een stuk domeingrond, onder gehoudenis om deze grond overeenkomstig de door de Staat daaraan bij de vestiging gegeven bestemming en bepalingen te benutten. Het wordt eenzijdig door de Staat verleend, tegen een door de staat vastgestelde jaarlijkse vergoeding.

Bij grondhuur moeten wij denken aan Domeingrond. De Staat Suriname is bezit de eigendom van de grond en de Minister van thans ROGB, voorheen NH en Energie vanaf 1 juli 1982 de bevoegde instantie tot het uitgifte van grond in grondhuur aan Surinamers die in Suriname woonachtig zijn of rechtspersonen die naar Surinaams recht zijn opgericht en gevestigd zijn in Suriname (N.V., Stichting, rechtspersoonlijkheid bezittende Verenigingen).

Grondhuur wordt uitgegeven voor verschillende doelen, waaronder bebouwing en bewoning, ter uitoefening van Tuinbouw, landbouw, etc. Voor de duur van ten minste 15 en ten hoogste 40 jaren.

Eigendom ( 625 e.v. SBW) is het recht van een zaak het vrije genot te hebben en daarover volledig te mogen beschikken. Eigendom van de grond en alles wat daarop staat.

 

 
logo notaris vereniging